субота, 24 грудня 2016 р.

ГОСПОДАРСЬКА СТЕЖКА ДОВЖИНОЮ В ЖИТТЯ

Мабуть немає нічого цікавішого за долю людини. Кожному із нас, десь там зверху, написаний свій шлях, і для кожного він є особливим. Незвичайна доля випала й Євгену Миколайовичу Гуменюку. Він пройшов тернисте становлення: був бригадиром садово-городньої і рільничої бригад у Сніткові, а згодом працьовитого молодика назначили заступником голови колгоспу у Степанках, але вже тоді він відчував, що його життя буде нерозривно зв’язане з рідною землею. Чергова сходинка у житті з’явилась  раптово – його, 29-ти річного, призначили керівником долинянського господарства, яке було одне з найвідсталіших у районі та переживало скрутні часи. На перший погляд, він був ще молодим і «зеленим» для такої посади, але з плином років  все розставиться на свої місця.
Хоч і молодий, але запальний, уміє відстояти себе і своє, любить поле і хоче працювати біля рідної землі. Сміливим дається щастя… Роки праці підняли господарство, зберегли роботу для людей.
Але це був лише початок. Згодом КСП реформовано у приватно-орендне підприємство. Знову труднощі, знову непроста боротьба за місце під сонцем.
Всім було складно, інші мусили скорочувати працівників і затягувати паски задля того, аби хоч якось жевріти, але фінал був неминучим – банкрутство. Люди залишались без роботи, тотальне безгрошів’я штовхало деяких, задля того аби прогодувати свою родину, на радикальні рішення – скитання у пошуках кращої долі на чужі землі. Так було майже всюди, але не в Долинянах. Витримали на підприємстві гострі зуби реформи. Лещата законодавства не зломали Євгена Гуменюка.
Неподалік із Долинянами красується село Знаменівка, хоч і невелике, але працьовите. Населення села забезпечене роботою на одному з відділень долинянського господарства. Місцеві цим також завдячують Євгену Миколайовичу. Зараз ПОП "Весна" не потребує представлення, бо це флагман на Вінниччині.
Пробував себе керівник і у політичній діяльності – неодноразово був депутатом районної ради. Він знана і шанована людина, яка заробила авторитет не тільки щоденною важкою працею, а й чималою вервечкою благодійних вчинків про які ніколи не говорить на публіці, адже він з тих людей які просто роблять Вчинки з великої літери.
Євген Миколайович добре готує. З його відомих фірмових страв: грибна юшка і гречана каша приготована в печі. Рецепти у нього особливі, він рідко ділиться ними "на загал", але якщо вже розповість, то ви для нього точно дуже близька і дорога людина. Уміє готувати квашенину: домашні яблучка, помідорки, огірки. До речі, усі овочі на столі з власного городу. Те саме стосується і консервацій, і приправ, і чаїв: усе домашнє, натуральне і справжнє. У Євгена Гуменюка навіть хобі пов'язане з домашнім затишком. Полюбляє він і частих гостей у своєму домі, навіть облаштував для них на присадибній ділянці невеличке озерце і зарибив його. Родичі та друзі частенько куштують рибні страви приготовані ним.
А ще він справжній грибник. Має "свої місця" у лісі, звідки приносить повні пригоршні лісової краси: білих грибів та маслюків. Чи варто говорити про те, що це все теж шинкується і подається до столу за кращими сімейними рецептами? З будинку Гуменюків ніхто ніколи не виходив голодним чи сумним, бо господар не тільки накриває стіл скатеркою-самобранкою, а й обов'язково розрадить, порадить і підставить плече.

Серед усіх досягнень має він і найбільший скарб - родину. Дружина, дві доньки, син і шестеро онуків. Для них він живе, бо в трудових здобутках і щоденній праці пройшли його молоді роки, а зараз для дідуся найдорожче - дитячий сміх у його оселі.

Немає коментарів:

Дописати коментар