Плуот –
це дивовижний фрукт, який був виведений завдяки схрещуванню сливий абрикоса, а свою назву отримав із з'єднання двох англійських слів: plum (слива) + apricot (абрикос), причому така послідовність невипадкова, адже плуот набагато ближче до сливи, аніж до абрикосу.
Цей фрукт результат роботи
біолога Флойда Зайгера, відомого своїми науковими роботами в сфері
генетики фруктів. Плуот був виведений в 1989 році у розпліднику DaveWilsonNursery
(штат Каліфорнія). На сьогоднішній день в світі налічується близько 16сортів
цього дива:
Flavorosa: дуже солодкий,
середнього розміру, темно-пурпурний фрукт з червоною м'якоттю, ранньостиглий;
FlavorRoyal: дуже солодкий,
середнього розміру, темно-пурпурний з темно-червоною м'якоттю, ранньостиглий;
EagleEgg: дуже солодкий,
середнього розміру, темно червоний колір з темно-червоною м'якоттю, ранній
середньостиглий;
Amigo: трояндово-сливовий
аромат з домішкою аромату ягід, червоного кольору і жовтою м'якоттю,
ранньосередньої стиглості;
TropicalPlumana: солодкий
аромат тропічних фруктів, середнього розміру, червоний на зеленувато-жовтому
тлі з жовтою м'якоттю, ранньосередньої стиглості;
CrimsonSweet: солодкий
аромат, середнього розміру, темно-червона шкіра з блідо-рожевою м'якоттю, середньостиглий;
DappleJack: середній
розмір, з червонуватою шкірою, червона соковита м'якоть, пізньосередньостиглий;
SweetTreat: надсолодкий з
домішкою аромату винограду Томпсон, зелено-золота шкіра з жовтою соковитою
м'якоттю, пізньосередньостиглий;
FlavorQueen: від середнього
до великого розміру, дуже соковита м'якоть, дуже солодкий, золотисто-жовтий,
коли повністю зрілий, пізньостиглий;
DappleDandy: великі плоди,
шкіра червоного кольору із блідо-зеленими плямами, червона або рожева соковита
м'якоть, пізньостиглий;
FlavorGrenade: великі
плоди, довгасті з червоним рум'янцем на зеленому тлі, має свіжий ананасовий і
соковито-яблучний аромат, пізньостиглий;
SummerPunch: середні та
великі плоди, дуже соковита м'якоть, дуже солодкий з напівтонами ягоди і дині,
пізньостиглий;
TropicalSunrise: колір
шкіри від жовтого до помаранчевого з червоним рум'янцем і помаранчевою
м'якоттю, з солодкістю сливи і ароматами абрикоси;
FlavorKing: сильний
фруктовий аромат, середній плід, з бургундською шкірою і червоною, надсолодкою
соковитою м'якоттю, пізньостиглий;
KingKong: дуже великі
плоди, з чорною шкірою, сливовий аромат з напівтонами мигдалю;
FlavorFall: великі плоди,
середній аромат, червона шкіра з жовтою м'якоттю, дуже пізньостиглий.
Помірне вживання плодів благотворно впливає на нервову систему, а фрукт
досить корисний для зору. До явних переваг плуота можна віднести і його
здатність підвищувати імунітет, надавати м'яку проносну дію, що важливо при
проблемах з шлунково-кишковим трактом. Крім цього, плуот допомагає виводити з
організму холестерин, що також говорить про його істотну користь. Соковитий
плід благотворно впливає на нервову систему, він дуже корисний для зору і
сприяє зміцненню імунітету. Цей гібрид багатий вітамінами групи А, B і C, а
також містить клітковину.
Проте, з обережністю рекомендується вживати плуот при цукровому діабеті з
огляду на значний вміст цукру. Шкоду він здатний нанести, якщо з'їсти його на
порожній шлунок – у плодах містяться особливі речовини, які подразнюють слизові
оболонки. У такому випадку фрукт може спровокувати загострення виразки,
гастриту і панкреатиту. Однак, при раціональному використанні, користь плуота
для організму здорової людини очевидна.
Плід зовні буває зеленого, фіолетового, бордового або рожевого кольору. А
всередині може бути як білим, так і насичено сливовим. Він має дуже соковиту
м'якоть, смак якої нагадує абрикос. Зовні ж плуот більше схожий на сливу.
Цей чудовий фрукт використовується для приготування соку та вина. Крім
того, у свіжому вигляді плоди плуота неймовірно смачні, соковиті і насичені.
Примітно й те, що завдяки великому вмісту цукрі, плуот значно солодше своїх
побратимів – сливи та абрикоси. Калорійність на сто грамів становить близько 57
ккал. До речі, в народі відомо і інша назва цього фрукта-слібрікос.
Вирощуванням плуоту на теренах України займаються одиниці, але якщо вас
цікавить це питання і ви всерйоз замислюєтесь над тим, щоб обзавестись садком з
диво-фруктами, то інформація з цієї статті може бути корисною для вас.
Першочергово у ґрунт (за шість місяців до посадки дерев) потрібно додати
вапняний розчин. Виберіть місце, яке має хороше сонячне освітлення (сонячні
промінчики повинні торкатись землі від шести до восьми годин на день). Перед
посадкою варто перевірити дренажні властивості: зробіть отвір в ґрунті, і
заповнити його водою, якщо у отворі через годину залишатиметься вода, товарто
додати пісок в ґрунт і повторно протестувати його. Деревце не варто садити у
місцях з поганим дренажем.
Яму перед посадкою потрібно викопувати вдвічі більшу за розмір коріння
дерев. Отвір цілковито потрібно заповнити сумішшю компосту і ґрунту.
Впродовж вегетаційного періоду плуот потребуватиме підливання один раз на
тиждень. В інші пори року, вода буде потрібна тоді, коли ґрунт висихає зверху.
Не забувайте мульчувати ґрунт навколо стовбура. Удобрювати дерево потрібно
двічі на рік: в квітні і вересні.
Немає коментарів:
Дописати коментар